Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΣΥΝΤΟΠΙΤΗΣ ΜΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΒΟΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Ένας συντοπίτης μας ο Κώστας Σβόλης κάνει τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα με το μυθιστόρημα «Μαζί τους», που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2014 από τις«Εκδόσεις των Συναδέλφων»Το μυθιστόρημα του Κώστα Σβόλη  παρουσιάζεται την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στο «Αυτόνομο Στέκι», Ζωοδόχου Πηγής & Ισαύρων 95-97, στα Εξάρχεια.
 Ο κώστας Σβόλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και κατάγεται από τον Αγio Βλάση Αγρινίου και από τους δυο γονείς του: τον Σωτήρη Σβόλη γνωστό ζωγράφο,και Δήμητρα Παπαδήμα Σπούδασε Ηλεκτρολόγος στο ΤΕΙ Λαμίας. Εργάζεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονής Τέχνης. Από τα εφηβικά του χρόνια συμμετέχει στον ριζοσπαστικό αντικαπιταλιστικό πολιτικό χώρο, στα κοινωνικά κινήματα και τους εργατικούς αγώνες. 
Για πολλά χρόνια αρθρογραφούσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Η εποχή


Περισσότερο γνωστός μέσα από την κινηματική του δράση και το μεστό πολιτικό του λόγο, όπως αποτυπώνεται σε πλήθος κειμένων, ο Κώστας Σβόλης, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Αυτόνομου Στεκιού», το οποίο λειτουργεί στα Εξάρχεια από το 1998, κάνει τα πρώτα, καθόλου αβέβαια, βήματά του στο χώρο της λογοτεχνίας με το μυθιστόρημα «Μαζί τους», που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2014 από τις«Εκδόσεις των Συναδέλφων».
Ομολογημένα νικολαϊδικό, ήδη από τις πρώτες αράδες του άτυπου προλόγου του, το «Μαζί τους» είναι ενα πολιτικο-υπαρξιακό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την τρέχουσα κοινωνική συνθήκη και, ταυτόχρονα, μια αισιόδοξηθερμήσυγκινητικήκαι τρυφερή συνηγορία υπέρ της συντροφικότητας σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτή είναι η βασική ομοιότητά του με το σύμπαν του Νικολαΐδη. Γιατί, κατά τα άλλα, εδώ δε θα βρείτε μοιραίες γυναίκες, μισοερειπωμένες βίλες στα βόρεια προάστια ή αποτρόπαιες δολοφονίες. Θα βρείτε, όμως, μια παρέα παλιών συντρόφων και συντροφισσών, σαραντάρηδων πια, των περισσότερων χαμένων μεταξύ τους, σε μεγάλο βαθμό ματαιωμένων πολιτικά, ερωτικά κι υπαρξιακά, που ξανασυναντιούνται με αφορμή την αναζήτηση του Θάνου. Σταδιακά, και συχνά επώδυνα, θα λύσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς, θα επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους και θα ξαναανακαλύψουν, με τη βοήθεια νέων συντρόφων που εμφανίζονται στην πορεία της αφήγησης, καινούριες προοπτικές, στη ζοφερή Ελλάδα του σήμερα. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν ονόματα ευφάνταστα, όπως Αρκούδος και Μανταρίνης.
Κεντρικός ήρωας της αφήγησης είναι, λοιπόν, ο Θάνος, κάποτε το πιο ριζοσπαστικοποιημένο πολιτικά μέλος της παρέας, που, ματαιωμένος, έχει τα τελευταία χρόνια μετατραπεί σε κλοσάρ, περιπλανώμενος σαν σκιά του παλιού του εαυτού στην Αθήνα. Γύρω από αυτόν, «πλέκεται» μαεστρικά η ιστορία της υπόλοιπης παρέας και των σχέσεων που τη συνέδεαν- ή εξακολουθούν να τη συνδέουν- σαν ψηφίδες ενός παζλ που σιγά σιγά βρίσκουν τη θέση τους. Ο Λεό, ο Αρκούδος, ο Κυριάκος, η Λένα, η Μαρίνα, η Άννα, ο Μάρκος, σύντροφοι και συντρόφισσες από το τότε κι από το σήμερα, αποδύονται σε ένα τιτάνιο αγώνα να ξαναβρούν τον εξαφανισμένο Θάνο, ξαναβρίσκοντας, παράλληλα, το νήμα που τους ενώνει με το παρελθόν κι υφαίνοντας εκείνο με το μέλλον.
Η γραφή του Σβόλη είναι λιτήοικονομημένη κι εξαιρετικά κινηματογραφική. Οιχαρακτήρες που πλάθει, και τους οποίους προσεγγίζει με τρυφερότητα, αλλά χωρίς διάθεση ωραιοποίησης, αποπνέεουν κάτι το βιωμένο, έχουν αυθεντικότητασάρκα κι οστά. Το σύμπαν που ιχνηλατεί, οικείο και τόσο επείγον: η πολιτική ματαίωση, η ιδιώτευση, η ενδυνάμωση της νεοναζιστικής ακροδεξιάς, οι αντιστάσεις στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που αναδύονται μέσα από τις ζυμώσεις σε επίπεδο γειτονιάς και τη δημιουργία αυτοοργανωμένων δομών. Η αφήγησή του διανθίζεται από πληθώρα μουσικών, ποιητικών, πολιτικών κι ιστορικών αναφορών, οργανικά ενταγμένων στην πλοκή, την ψυχοσύνθεση και τους χαρακτήρες των ηρώων. Στις σελίδες του «Μαζί τους» θα βρείτε, λοιπόν, να «παραμονεύουν», μεταξύ άλλων, ηΧαρούλα Αλέξίου κι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο TomWaits κι οι Mecano, ο Νίκος Καββαδίας κι ο Μισέλ Λεβί, η Κομμούνα του Παρισιού κι οιΚαταστασιακοί… Κι η πόλη, βέβαια, η ρυτιδωμένημεταλλασσόμενη μνημονιακή Αθήνα, με τις πλατείες και τα σοκάκια της, τα διαμερίσματα και τα πάρκα, τα παλιά μαγέρικα και τα μπαρ, τα ξενοίκιαστα μαγαζιά και τις σκοτεινές στοές της, να δεσπόζει, σαν άλλος χαρακτήρας.
Το «Μαζί τους» δεν αναπολεί νοσταλγικά, κι ίσως με ηττοπάθεια ή παραίτηση, κάποια «περασμένα μεγαλεία». Το αντίθετο. Αντικρίζει, μέσα από τα βιώματα και τις τεμνόμενες ιστορίες των ηρώων του, κατάματα, κριτικά κι αναστοχαστικά το παρελθόν (τους), σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει, στο σήμερα, τις προοπτικές για ένα αλλιώτικο μέλλον, συλλογικό κι αλληλέγγυο. Κι αυτό το καθιστά εξαιρετικά πολύτιμο, κι όχι μόνο ως λογοτεχνικό ανάγνωσμα.
Το μυθιστόρημα του Κώστα Σβόλη «Μαζί τους» παρουσιάζεται την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στο «Αυτόνομο Στέκι», Ζωοδόχου Πηγής & Ισαύρων 95-97, στα Εξάρχεια.
http://www.hitandrun.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου