Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ME ΚΑΤΑΝΥΞΗ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΑ 1650μ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΛΑΣΗ




Με κατάνυξη γιορτάστηκε και χθες ο Προφήτης Ηλίας στο ομώνυμο Εκκλησάκι στον ¨Αγιο Βλάση στα 1600 μ υψόμετρο. Ο δρόμος από την κατασκήνωση έως το σημείο του χωροστασίου καθαρίστηκε με γκρέιντερ, με αποτέλεσμα η πρόσβαση έως ένα σημείο να γίνεται με αυτοκίνητο.
Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάβαση στα 1650 μέτρα στην κορυφή του Αϊ Λιά,  ανάμεσα στο ελατόδασος διάρκειας 40 λεπτών περίπου. Παρόλο το ότι ήταν εργάσιμη, προσέλευση υπήρχε. Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν και οικογένειες Γάλλων από τις Άλπεις, που όπως ανέφεραν στο parakampylianews δεν είχε τίποτα να ζηλέψει ο ορεινή διαδρομή από ανάλογες στην πατρίδα τους σε φυσική ομορφία. ( Σε υποδομές φυσικά τα πράγματα ήταν διαφορετικά).
Για την νοηματοδότηση της γιορτής αυτής στο συγκεκριμένο μέρος ακολουθεί το παρακάτω κείμενο:
" Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία υπάρχει συνήθως στις Ορεινές Κορυφές. Για να καταφέρει κάποιος να ανέβει, πρέπει να καταβάλει προσπάθειες. Έχεις την ψευδαίσθηση όταν ανεβαίνεις σαν παιδί τις πρώτες φορές ότι προσπαθείς να φτάσεις στον Ουρανό. Τέτοια μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει κανείς για να ανέβει στον συγκεκριμένο Προφήτη Ηλία που βρίσκεται σε κορυφή του Παναιτωλικού Όρους, στην περιοχή του Αγίου Βλασίου στα Παρακαμπύλια. Η άφιξη στο εκκλησάκι σε αποζημιώνει.Χτισμένο στο βράχο από το 1974 με επιφύλαξη, αντικατέστησε ένα απλό εικονοστάσι που υπήρχε εκεί από τα βάθη των αιώνων. Κυκλικά σκαλάκια πλασιώνουν το ιερό, ενώ η σκεπή του αποτελεί ένα απέλπιδο ανάχωμα για τις άγριες καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί τον χειμώνα.
Αν ανεβείς τον βράχο πάνω ακριβώς από την εκκλησία ή απέναντι, η θέα σε αποζημιώνει. Μεγάλο μέρος της κοιλάδας του Αχελώου, Βάλτος, Ξηρόμερο, μέρος της Αιτωλικής Πεδιάδας και της Μακρυνείας. 

Η άφιξη στο εκκλησάκι σου θυμίζει ότι με κόπο κατακτάς πολλά...και ίσως τα πάντα για τη στιγμή που θες. Όταν έχεις την ονομαστική σου εορτή είναι ένας λόγος παραπάνω. 
Στην πορεία, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι ο Προφήτης Ηλίας απεικονίζεται με φλεγόμενο άρμα να φεύγει στους ουρανούς, σε παραπέμπει στον αρχαίο Ήλιο και στην εκδίκηση του στον Φαέθωντα, που και αυτός χρησιμοποίησε φλεγόμενο άρμα. Μόνο που η κατάληξη του ήταν άσχημη από τον Ήλιο. Του Ηλία όμως ήταν αίσια. Πολλές οι ομοιότητες του αρχαίου ελληνικού Ήλιου με τον Ηλία, και στη μεταφορά και στο όνομα, δεν νομίζετε; 

Η.Υ.."














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου