Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Εντυπωσίασε και φέτος η Αναπαράσταση μάχης στον ¨Αγιο Βλάση

Μετά απόένα χρόνο απουσίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Αυγούστου με μεγάλη επιτυχία η αναπαράσταση της Ιστορικής Μάχης του Γεώργιου Καραϊσκάκη στον Άγιο Βλάση στη θέση "Κορομηλιά" . Η προσέλευση και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλη. Φέτος η αναπαράσταση περιείχε εκτενές θεατρικό σενάριο, που αφηγούνταν την ζωή του Γ. Καραισκάκη από την γέννηση του έως την στιγμή της ζωής του που φτάνει στον Άγιο Βλάση το Γενάρη του 1823. Εκεί έδωσε μια μεγάλη ανάσα στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, καθώς κατάφερε να εξολοθρεύσει τους υποχορούντες Τούρκους που προσπαθούσαν να περάσουν τον Αχελώο ποταμό και να εκκαθαρίσει την περιοχή.
Η αναπαράσταση πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων της Ιστορικής Μάχης Κορομηλιάς και του Θεάτρου με την υλική υποστήριξη ιδιωτών.
Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην θέση του Αγάλματος  του Γ. Καραϊσκάκη. Τον Δήμο Αγρινίου εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος Μελιάδης Γεώργιος.  Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Τ.Κ Αγίου Βλασίου Παναγιώτης Πολυχρόνης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πεντακόρφου κα Χριστίνα Σωτηροπούλου και εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας  αναβίωσης της Ιστορικής Μνήμης "Αύγουστος 1944" Ηλίας Υφαντής.

Την εκδήλωση άνοιξε το ενεργό μέλος του συλλόγου και ένας από τους πρωτεργάτες της αναπαράστασης Ι. Κοντογιάννης. Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Πέτρος Σπυρέλης αναφέρθηκε διεξοδικά στις τροποποιήσεις του σεναρίου και τον θεσμό της αναπαράστασης. Η αναπαράσταση άνοιξε με θεατρική αφήγηση παππού προς εγγονής που υποδύθηκε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κος Μιχάλης Φαρμάκης. Στη συνέχεια αποδώθηκαν σκηνές της ζωής του Καραϊσκάκη από την γέννηση του από την καλόγρια Ζ. Ντιμισκή, την επαφή του με τον Αλή Πασά και μεταπήδησε στα γεγονότα της επανάστασης.
Καταλυτική βοήθεια υπήρξε από τον σύλλογο Λεπενιωτών ο Κατσαντώνης και τον κο Γιάννη Γκάτζιο. Στη συνέχεια ακολούθησε λαϊκή βραδιά στο προαύλιο του Γυμνασίου και λαχειοφόρος με πλούσια δώρα μεταξύ των οποίων πίνακας του χωριού από την κα Σωτηροπούλου Χριστίνα. Αξίζει να αναφερθεί ο συγκινητικός λόγος του ευεργέτη του χωριού κου Ιωάννη Τσαλάκου , δωρητή της Πλατείας εις μνήμην του Αδελφού του Ηλία Τσαλάκου και της προτομής του Σχολάρχη Ιωάννη Κούρου.










































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου