Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Επιμελώς πρόστυχο και διεφθαρμένο!


Φωτογραφία του Dimitrios Ntalaperas.
Του Δημήτρη Νταλαπέρα
Ηλεκτρολόγος μηχανικός 
Πανεπιστήμιο Πατρών

Επιμελώς πρόστυχο και διεφθαρμένο!


Νεαρός στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου δραστηριότητας συνήθιζα να λέω για το κράτος που γνώριζα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα επιμελώς διαφθαρμένο κράτος. Πώς λέμε επιμελώς ατημέλητα μαλλιά.
Αργότερα πρόσθεσα στο λεξιλόγιό μου και τη λέξη πρόστυχο και η φράση ολοκληρώθηκε. Επιμελώς πρόστυχο και διεφθαρμένο κράτος.
Δεν ξέρω αν οι λέξεις “διεφθαρμένο” και “πρόστυχο” είναι οι κατάλληλες, αλλά με λίγα λόγια θα εξηγήσω τι εννοώ.


Διαφθορά είναι να δίνεις μίζα σε κρατικό λειτουργό για κλείσεις μια συμφωνία, Διαφθορά είναι να δίνεις φακελάκι σε γιατρό νοσοκομείου για να σε χειρουργήσει. Διαφθορά είναι να δίνεις χρήματα στον εφοριακό για να έχεις ευνοϊκή μεταχείριση. Διαφθορά είναι να εκμεταλλεύεσαι νομικές τρύπες για κλέβεις δημόσια αγαθά.

Πρόστυχο είναι να παίρνει ένας πολίτης σύνταξη στα πενήντα ενώ άλλος εργάζεται μέχρι τα εξήντα επτά και πληρώνει την σύνταξη του πενηντάρη. Πρόστυχο είναι να αμείβεται καλύτερα ένας αχαμνοξύστης σε άχρηστη υπηρεσία από μια νοσηλεύτρια σε δημόσιο νοσοκομείο. Πρόστυχο είναι να τιμωρείς με μεγάλους φόρους και εισφορές αυτούς που παράγουν νόμιμα για να συντηρείς κομματικούς στρατούς και ένα τέρας γραφειοκρατίας. Πρόστυχο είναι να διατηρείς προνόμια σε συντεχνίες και σε ομάδες συμφερόντων σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων πολιτών. Πρόστυχο είναι να οδηγείς τους νέους στην ανεργία και την φτώχεια γιατί αρνείσαι να κάνεις τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα επέτρεπαν να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις.

Αυτό το πρόστυχο και διεφθαρμένο κράτος που μεγάλωσε υπερβολικά με τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έγινε η κύρια αιτία της κοινωνικής και οικονομικής μας χρεοκοπίας.
Η προσπάθεια από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να το διατηρήσουν και να το μεγαλώσουν με κάθε τρόπο (σκληρή διαπραγμάτευση) είναι πάλι ο κύριος λόγος που δεν μπορεί η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξη


Δημήτρης Νταλαπέρας


Το εξώφυλλο είναι δανεισμένο από την θεατρική παράσταση

Αντιγόνη:http://www.catisart.gr/index.php/2010-03-28-10-49-51/4498-antigone


Η Αντιγόνη του Ανούιγ είναι απόλυτα ελεύθερη, επαναστατεί ενάντια στην εξουσία. Ενάντια σ' ολόκληρη την κοινωνία. Δεν δέχεται το κοινωνικό κατεστημένο με τους συμβιβασμούς και τη φθορά του. Δεν θέλει να πιστέψει ότι μεγαλώνοντας πρέπει να ενταχθεί σε μια κοινωνία που για να υπάρξει σ’ αυτήν και να «ευτυχήσει» θα πρέπει να ψεύδεται ασύστολα, να υποκρίνεται, να χαμογελά και να ελίσσεται για να εξελίσσεται. Θέλει ο κόσμος να είναι όπως τον βλέπει ένα παιδί, πριν φθαρεί και διαφθαρεί για την πολυπόθητη κοινωνική ευτυχία και επιτυχία. Η Αντιγόνη λέει όχι. Η συμπεριφορά της θεωρείται μηδενιστική. Όμως μας γοητεύει γιατί μας θυμίζει τη δύναμη και την ορμή της εφηβείας, που αντιστέκεται και επαναστατεί σ’ ό,τι δεν της αρέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου