Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

ΟΙ ΠΙΤΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ..ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΑ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΑ!



Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας..
Το έθιμο δεν περιορίζεται μόνο στο σπίτι και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Από τις επόμενες ημέρες και σχεδόν μέχρι και τα τέλη Φλεβάρη, σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις και οργανώσεις κόβουν τη δική τους βασιλόπιτα. Η συνήθεια αυτή είναι νεώτερη και κατάγεται από στις παλαιότερες συντεχνίες, τα μέλη των οποίων έκοβαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα και τη μοιράζονταν για το καλό το δικό τους και του κοινού τους επαγγέλματος.
Στα μέρη μας τα επίσημα σωματεία-σύλλογοι,έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους ευχόμενοι ο ένας στον άλλον καλή και δημιουργική χρονιά..Υπήρχαν όμως και πίτες οι οποίες ήταν εκτός των καθιερωμένων!Ομάδες πολιτών χωρίς θεσμοθετημένο ρόλο,αλλά κάνοντας  όμως αυτό που αγαπούν και τους εκφράζει έκοψαν την δική του πίτα!
Πρώτη και καλύτερη η επιτροπή  κατοίκων Χούνης!Μαζεύτηκαν σε καφενείο του χωριού .έκοψαν την πίτα τους χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες ,ήπιαν τα κρασιά τους και χορέψανε όπως  η μέρα το επέβαλλε!!
Βρήκαμε την Μαρία Κούτσικου, ενεργό μέλος του άτυπου σωματείου- παρέας και μας μίλησε γι αυτή την..άτυπη εκδήλωση..


"Η ανάγκη να κάνουμε τη ζωή μας στο χωριό καλύτερη μας έκανε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε μια ομάδα την επιτροπή κάτοικων.

Είναι νέα παιδιά που ζουν στο χωριό και αγωνίζονται για επιβίωση και εμείς οι μεγαλύτεροι είμαστε πάντα δίπλα τους.
Ξεκινήσαμε το Καλοκαίρι με κινητοποίηση για την αποκατάσταση δρόμων που είναι σε άθλια κατάσταση και αλλά προβλήματα που υπάρχουν σε ένα ορεινό χωριό.
Καταφέραμε κάποια πράγματα αλλά σίγουρα τα προβλήματα είναι πολλά.
Μέσα σε όλα όμως σκεφτήκαμε ότι ήταν μεγάλη χαρά να ανταμώναμε να λέγαμε τα δικά μας να ξεφεύγαμε για λίγο απ τα προβλήματα.
Έτσι το Καλοκαίρι με ελάχιστη προετοιμασία και με μεγάλη χαρά κάναμε το πρώτο αντάμωμα στα Μπισδουνέικα στη βρύση του Καραβάνα.
Ήταν συγκινητικό γιατί βρεθήκαμε με ανθρώπους που είχαμε χρόνια να δούμε.
Στήσαμε τραπέζια και καρέκλες που φέραμε απ' τα σπίτια μας όπως και τα ποτά μας και τα φαγητά.
Έτσι ήταν και οικονομικά καλύτερα. Η αρχή λοιπόν έγινε και δώσαμε υπόσχεση ότι θα το ξανακάνουμε.
Η ευκαιρία μας δόθηκε με την ανατολή του νέου έτους!Η αφορμή ήταν τι άλλο?Η πρωτοχρονιάτικη πίτα!
Παρόλο που έλειπαν πολλοί, άλλοι άρρωστοι λόγω ιώσεων ,άλλοι λόγω υποχρεώσεων, και παρότι ο καιρός δεν μας βοήθησε, μαζευτήκαμε αρκετοί.  Απλά ήσυχα και αγαπημένα.
Περάσαμε όμορφα .Ευχαριστούμε θερμά και το Μίμη και το Βασίλη που μας διέθεσαν τα τις αίθουσες να κάνουμε την εκδήλωσή μας. Είναι σημαντικό για εμάς γιατί τα οικονομικά μας  δεν θα τα επέτρεπαν αλλού.
Ετοιμάζουμε τώρα το επόμενο!

Το δεύτερο άτυπο σωματείο-παρέα,ήταν η..Γουρονοπαρέα του Αγίου Βλασίου!!Είναι γνωστό σε όλους τους κυνηγούς της Παρακαμπύλιας ενότητας, ότι οι κυνηγοί Αγριογουρουνων του Αγίου Βλασίου είναι ίσως η πιο δυναμική στο είδος της και αποτελείται από πολλά άτομα!Επικοινωνήσαμε με τον Τάκη Σβόλη εμπνευστή αυτής της ..κοπής!!
Η συζητητή μας ήταν απολαυστική:
 Όλοι κόβουν πίτες εμείς γιατί να μην το κάνουμε δηλαδή;Παραγγείλαμε μια πίτα,μαζευτήκαμε όσοι μπορούσαμε,την αφήσαμε στην άκρη,κι αφού ήπιαμε τα κρασιά μας και φάγαμε τα ψητά μας την κόψαμε και ευχηθήκαμε καλά κυνήγια για την επόμενη κυνηγετική περίοδο!Θέλω όμως να διευκρινίσω ότι η ομάδα δεν είναι μόνο του Αγίου Βλασίου,αλλά και από τις γύρω κοινότητες.Είμαστε κυνηγοί Αγριογούρουνων και μόνο, σεβόμαστε τους νόμους της φύσης,γιατί τα θηράματα,θέλουμε να τα βρούμε και την επόμενη χρονιά!Για μας η κοπή της πίτας ήταν μια ευκαιρία για διασκέδαση αλλά και για γούρι!Αυτό θα το δείξει η επόμενη χρονιά..Αν πάει καλά θα ξανακόψουμε σίγουρα!
Στην ερώτηση πόσα ήταν τα θηράματα αυτής της χρονιάς ο Τάκης μας απάντησε με νόημα: Δεν θέλω να στεναχωρήσω τις άλλες ομάδες κυνηγών της περιοχής μας !Θα πω όμως ότι το νούμερο ήταν τριψήφιο, κι όχι στον ελάχιστο αριθμό!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου