Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Το Πεντάκορφο γιορτάζει τον Άγιό του.

Το ημερολόγιο χτες έδειχνε 8 του Νοέμβρη. Είναι η μέρα που η εκκλησία τιμά την Σύναξη των Αρχαγγέλων. Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας και της Ελλάδας, αλλά η μεγαλύτερη για το χωριό μας. Ο Αϊ Ταξιάρχης μας γιορτάζει και μαζί του γιορτάζουμε κι εμείς. Είναι η εκκλησία, συνώνυμο του Πεντακόρφου. Η ιστορία της  χάνεται στα βάθη των αιώνων, όπως και η ιστορία του χωριού, καθώς κανείς δεν μπορεί να τη χρονολογήσει με ακρίβεια . Όταν το χωριό ευημερεί, ευημερεί και η εκκλησία, όταν το χωριό καταστρέφεται, καταστρέφεται κι εκείνη και όταν το χωριό ξαναχτίζεται, χτίζεται και η εκκλησία μας και πάλι, πάνω στα ερείπιά της.  Εκεί οι βαφτίσεις μας, εκεί οι γάμοι  μας, εκεί και το τέλος μας, για γενιές και γενιές. Τι κι αν το χωριό μας μικραίνει και μαραζώνει; τι κι αν τα «κακά» είναι περισσότερα; ο Αϊ Ταξιάρχης, μας περιμένει πάντα υπομονετικά, εκεί, κάτω απ΄ το υπεραιωνόβιο πλατάνι να γιορτάσουμε μαζί του τις χαρές μας.
Έτσι χτες, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, πλήθος συγχωριανών παραβρέθηκε στη θεία λειτουργία και τίμησε με αυτό τον τρόπο τον Άγιό του. Εκεί ήταν και η πρόεδρος του χωριού μας, η κα. Παπαθανασίου. Την ημέρα τίμησε  ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Βασιλόπουλος, που με τους ιερείς του χωριού μας, παπά Βλάση και παπά Θωμά τέλεσαν τη θεία λειτουργία. 
Εύχομαι ο Άγιος- προστάτης μας, να μας έχει πάντα καλά, γερούς και δυνατούς να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του καιρού μας.


Παρασκευή Ε. Ανδρώνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου