Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΚΟΡΦΟ AΓΡΙΝΙΟΥ

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Πεντακορφιωτών Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσε σήμερα Κυριακή στο Πεντάκορφο, στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Δημοτικού Σχολείου ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα την κτηνοτροφία και αγροκαλλιέργεια.




Για τα παραπάνω θέματα σήμερα πήραν τον λόγο: Ο υφυπουργός κ. Κώστας Καραγκούνης, η κ. Πολυξένη Σκιαδά, κτηνίατρος Αγροτικού Κτηνιατρείου Αγρινίου, η κ. Μανιώτη Ειρήνη, Κτηνίατρος ΕΛ.ΓΑ, κ. Καραπαππά Βασιλική, γεωπόνος, βιοπαθολόγος Δήμου Αγρινίου, κ. Τριανταφυλλίδης Βασίλειος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Ένα μεγάλο θέμα που αφορούσε άμεσα όλους τους κατοίκους της περιοχής είναι ο καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων. Ο υπουργός κ. Κώστας Καραγκούνης αρχικά επισήμανε το πρόβλημα της οργάνωσης όσον αφορά την αγροκτηνοτροφία στην Ελλάδα και την έλλειψη υποδομών σε σχέση με τα άλλα κράτη, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής ότι έχουν εγκριθεί αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα ζώα τους από τον καταρροϊκό πυρετό, ύψους 7.000.000 € και ότι αναμένεται έγκριση για άλλα τόσα χρήματα.

Στη συνέχεια η κ. Σκιαδά μίλησε για την προέλευση του καταρροϊκού πυρετού:

Πρώτα εστίασε το πως μεταδίδεται στα ζώα, τι επιπτώσεις έχει στον καταναλωτή στον κτηνοτρόφο , με ποιον τρόπο ο κτηνοτρόφος θα συμπληρώσει την καρτέλα για να καταγραφούν τα νεκρά ζώα και με ποιους τρόπους πρέπει να κινηθούν πλέον οι κτηνοτρόφοι ώστε να σώσουν τα κοπάδια τους. 
Τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά τους και πολλές φορές με δικά τους έξοδα ώστε να παρθεί δειγματοληψία από τα άρρωστα ζώα.. κάτι τέτοιο όμως είναι δύσκολο αφού το κτηνιατρείο εξυπηρετεί 90 κοινότητες,ότι δεν υπάρχει τρόπος μετακίνησης και το προσωπικό είναι ανεπαρκές. 
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι πρέπει ο ιός να καταπολεμηθεί από την εστία της μόλυνσης και ότι τα αντιβιοτικά είναι μόνο για δευτερογενείς επιμολύνσεις και ΟΧΙ για την καταπολέμηση του ίδιου του ιού και καλό θα ήταν να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση τους η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση των παράγωγων προϊόντων ,όπως το κρέας,το γάλα, και το τυρί που φτάνει στον καταναλωτή. 
Δεύτερον , πρέπει οι τοπικές κοινότητες να προνοήσουν για την ταφή των νεκρών ζώων γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης ολόκληρων περιοχών. 
Τρίτον ,ότι δεν έχουν παρθεί δειγματοληψίες από τα υγιή ζώα ώστε να δούμε αν υπάρχουν αντισώματα,και η δικαιολογία είναι ότι δεν υπάρχουν υλικά. 
Θα πρέπει λοιπόν να συσταθεί μια επιτροπή από κτηνοτρόφους και συντονισμένα , πέρα από τις αποζημιώσεις να ερευνηθούν τα θέματα όπως: πόσο διάστημα παραμένει ο ιός στο ζώο, πως θα αντιμετωπιστεί η μετάδοση του ιού, αφού οι ορεινές περιοχές έχουν πιο έντονο πρόβλημα, πως θα διασφαλιστούν πλέον καλές τιμές για τα παράγωγα προϊόντα..

Κλείνοντας τόνισε πως υπήρχε διάταξη ώστε τα άρρωστα ζώα να οδηγούνται σε υποχρεωτική σφαγή και να αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι, αλλά το σταμάτησαν χωρίς να ξέρουμε το γιατί. Το Αγροτικό Κτηνιατρείο τόνισε ότι θα βοηθήσει όποιος έχει ανάγκη και θα σταθεί δίπλα στον κτηνοτρόφο με τα όποια μέσα διαθέτει.

Η κ. Μανιώτη, με τη σειρά της, μίλησε για τις αποζημιώσεις του ΕΛ.ΓΑ 

Συζητήθηκαν επίσης και άλλα σημαντικά θέματα όπως απώλειες ζώων από άγρια ζώα, επιδοτήσεις και Εξισωτικές Αποζημιώσεις.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Τριανταφυλλίδης, καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών. Μίλησε για τα αρωματικά φυτά και τις προοπτικές ανάπτυξης τέτοιων καλλιεργειών σε περιοχές όπως οι δική μας. ρίγανη, φασκόμηλο, τσάι του βουνού και τόσα άλλα αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή και ότι  μπορούν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να γίνουν μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τος αγρότες της περιοχής. Σε αυτό που ο κ. Τριανταφυλλίδης στάθηκε ήταν η συνεργασία των αγροτών καθώς και στην προσπάθεια παραγωγής ενός ποιοτικού προϊόντος.

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την κυρία Καραπαπά, Γεωπόνο του Δήμου Αγρινίου, η οποία μίλησε για την δενδροκομία και για της προοπτικές που έχει στην περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ελιά, η οποία καλλιεργείται ήδη στην περιοχή και όπως είπε χαρακτηριστικά  είναι  η καλλιέργεια που δεν γίνεται και δεν πρέπει να λείψει.

Να επισημανθεί ότι πολύς ήταν ο κόσμος που θέλησε να ενημερωθεί μέσα απ αυτή την ημερίδα, όχι μόνο από το Πεντάκορφο, αλλά και από τα γύρω χωριά. Ήταν βέβαια αισθητή η απουσία όλων σχεδόν των τοπικών προέδρων, Πολιτιστικών Συλλόγων, καθώς η ημερίδα αναφερόταν σε σημαντικά και σοβαρά θέματα που αφορούν την περιοχή και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.Παρόντες ήταν η πρόεδρος τοπ. κοινότητας Πεντακόρφου Γεωργία Παπαθανασίου, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κυπαρίσσου Παναγίωτης Σπυρόπουλος, οι πολιτιστικοί Σύλλογοι Κυπαρίσσου και Χούνης και ο Δημήτρης Ανδρώνης από τον αθλητικό σύλλογο Ποταμούλας.

Το αποτέλεσμα της ημερίδας αυτής κρίνεται ως απολύτως θετικό και τέτοιες δραστηριότητες είναι άξιες μίμησης από παρόμοιους φορείς. Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια εκδήλωση δεν έχει γίνει στην περιοχή και ο κόσμος ο οποίος συμμετείχε αποκόμισε πολλά θετικά στοιχεία και ενημερώθηκε για θέματα που τον απασχολούν άμεσα.



Απ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτό το οποίο εισπράξαμε είναι ότι οι παραγωγοί δεν έχουν την απαιτούμενη  ενημέρωση. Απ τη μεριά τους, οι γεωπόνοι και κτηνίατροι των δημόσιων υπηρεσιών καλούνται να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, με ελάχιστα εφόδια απ την πολιτεία. Αυτό που έδειξαν όμως είναι ότι έχουν όρεξη και διάθεση να σταθούν δίπλα στον παραγωγό. Εμείς μέσα απ το blog θα βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης με όποιο τρόπο μπορούμε.

Φαίνεται ότι η αγροτιά περνάει στην επόμενη μέρα, μένει να αποδειχτεί αν θα είναι καλύτερη ή χειρότερη απ την προηγούμενη. Ένα είναι σίγουρο, πως ο δρόμος είναι μακρύς και ο αγώνας σκληρός και χωρίς κόπο και συνεργασία δεν πρόκειται να φτάσουμε ούτε μέχρι την επόμενη στροφή. 
Καλή μας δύναμη!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου